Flashdataens tid er forbi
Når nogen (f.eks. en grossist) importerer solpaneler, får man som køber af solpanelerne altid en flashrapport. Denne indeholder solpanelets serienummer og pallenummer. Flashrapporten leveres for at kunne identificere solpanelets oprindelse, batch, produktionslinje, fabrik osv., alt sammen for at kunne spore eventuelle afvigelser i ydeevnen.
En flashtest indebærer, at solpanelet belyses med 1000W/m², celletemperaturen er 25°C, og lyspektret svarer til AM=1,5. Disse testvariabler kaldes også STC-parametre. Solpanelet placeres med forsiden mod stærke xenonlamper, som kraftigt belyser solpanelet. Samtidig med dette måles vigtige parametre som spænding, strøm og effekt. Disse måles både som åben kredsløbsspænding, Voc, spændingen ved maksimal effektpunkt, Vmpp, strømmen ved maksimal effektpunkt, Impp, samt kortslutningsstrømmen, Isc.
Parametrene fra testen bekræfter, at solpanelet opfylder de krav, der er stillet til det. De paneler, man køber i dag, er altid såkaldt plus-sorterede. Det betyder, at man som køber af solpaneler altid er garanteret mindst den effekt, som står på databladet og som man betaler for, men man kan få mere. Afvigelsen kan specificeres til eksempelvis 0 til +5W eller 0 til +1%. Hvis du kigger på den vedhæftede flashrapport fra LONGi Solar nedenfor, så er panelet i containeren (ca. 700-900 solpaneler) mindst 555,00Wp og højst 559,98Wp.
Historisk set var flashrapporter vigtige for køberen af solpaneler, dels fordi prisen per Watt var betydeligt højere end i dag. Samtidig, på grund af de ikke lige så standardiserede produktionslinjer og fremstillingsmetoder samt en mindre automatiseret proces i fabrikkerne, var kvaliteten af solpanelerne, der blev produceret for 10-15 år siden, ikke lige så konsistent som den er i dag. Variationerne kunne være plus minus 10%. Købte man et solpanel på 200W, kunne det være alt mellem 180W og 220W. Det var en risiko, man som køber ikke ønskede at tage, og ved hjælp af flashdataen fra fabrikken kunne man betale for den præcise ydeevne, man fik. Det blev også en sikkerhed for køberen, at man kunne foretage stikprøvekontroller mod fabrikken for at verificere, at ydeevnen i flashtesten svarede til ydeevnen i virkeligheden. Det var altså vigtigt at vide, at præcis det solpanel, man havde købt, havde præcis den rigtige specifikation, da produktionen ikke var konsistent nok.
Flashtests er dog noget fra fortiden. Solpanelerne, der produceres i dag, er af meget høj kvalitet. Både på grund af høj automationsgrad og fordi robotter i fabrikkerne har udført arbejdet konsistent og med høj præcision. Der er i dag mindre forskelle mellem de forskellige producenter i topsegmentet, og selvom teknologierne (f.eks. topcon, back contact osv.) adskiller sig, er produktionsmetoderne ekstremt standardiserede. Trods dette forekommer der stadig tilfælde, hvor der kræves, at flashprotokoller skal fremvises ved køb af et solcelleanlæg. Dette sker endda ved små villaanlæg
.
Dette anser vi hos Senergia ikke for nødvendigt, da det ikke bidrager med nogen specifik kundeværdi eller kundenyttighed.
Senergia har derfor fra og med 19. januar 2024 stoppe med at scanne solpanelerne ved udlevering (til kundeordrer).
Dette betyder, at Senergia fortsat vil tilbyde flashdata, men som kunde skal man selv vende tilbage til Senergia med en udfyldt excelfil, for at vi kan give dig flashdataen. Ved ikke at scanne alle kunders ordrer kan vi spare omkostninger, som du som kunde får glæde af.
Du kan selv i dag med flere gratisapps til både iPhone og Android selv scanne serienummerets stregkode. Selve flashdataen opbevarer Senergia altid digitalt, præcis som normalt, og du som installatør er meget velkommen til at give os dine serienumre for din ordre, så vil Senergia finde flashdataen frem til netop dine paneler.
Hvad betyder det for dig som installatør?
Hvis du vil have flashdataen, scanner du selv panelernes stregkoder før installation. Du sender en excelfil med serienumre og dit ordrenummer (SO-nummer) til Senergia. For at få udarbejdet flashdata opkræver Senergia en omkostning på 500 kr./ordre.
Hvad betyder det for dig som slutkunde?
Hvis du ønsker flashdata, skal du stille krav om det, inden projektet starter. Købes en hel container (eller mere) med levering direkte fra havn, leveres der altid flashdata. Vores opfordring til dig som kravstiller eller konsulent i branchen er at tænke om. Flashdatarapporter var tidligere relevante, men i dag tilfører det ikke nogen værdi for hovedparten af de projekter, der gennemføres. Hvor det kræves, kan producenter og distributører stadig levere flashdata. Men for den brede offentlighed og selv større kommercielle projekter, bør dette være noget, man helt stopper med.